Davy Beijnvoort

Ict serverbeheer

'Serverbeheer houdt in dat je bezig bent met het besturings-systeem van de servers, je zorgt voor een goede software back-up en vervangt hardware wanneer er kapotte onderdelen zijn. Maar ook kijk je naar verbeteringen, lees je over nieuwe producten en ga je in op de technische details. Natuurlijk doe je dit niet in je eentje, maar in een team. Iedereen is in 2 of meerdere richtingen gespecialiseerd zoals back-up, opslagsystemen, beveiliging van de systemen en gebruiker beheer (gebruikers, rechten en e-mail).'

Heel veel variatie

Mijn dagelijkse werkzaamheden zijn 2e lijns meldingen afhandelen. Dat kunnen kleine verstoringen zijn die klanten of medewerkers melden aan de helpdesk - b.v. een wachtwoord resetten - of complexe storingen waarbij het noodzakelijk kan zijn een server in zijn geheel te vervangen. Dat kan soms flink wat werk betekenen en doorlopen in de avond. 

Er is heel veel variatie in mijn werk. Sommige dagen ben ik druk met het oplossen van problemen van gebruikers in de werkplekomgeving, en soms werk ik geruime tijd aan een project waarbij ik de systemen voorzie van nieuwe technology.

Mijn opleiding

Ik heb ict systeembeheerder op MBO niveau gevolgd om de basis kennis op te doen. Deze opleiding bereidt je voor om in een bedrijf te kunnen werken. Je leert zelfstandig te werken maar ook om met een projectgroep projecten te voltooien. Daarnaast heb ik verschillende officiële boeken van Microsoft Windows Server geleerd voor specifieke kennis en hiervoor ook examens gedaan. Dit te samen zorgt voor een goed basis niveau waarbij je met eigen inzicht en doorzettingsvermogen door kan groeien binnen een bedrijf.

Wat moet je goed kunnen?

Je moet een algeheel beeld van de omgeving en systemen kunnen opbouwen. Zo kun je globaal meedenken wanneer klanten vragen om oplossingen. Je moet kunnen luisteren naar klanten, maar ook eigenwijs zijn om in redelijke zin tegen de klant in te gaan en vanuit ICT gezien de handigste oplossing aan te bieden. En je moet systematisch kunnen werken en denken.support