Het sollicitatiegesprek


Een half uur om indruk te maken

Bij je gesprek spelen veel zaken een rol. Wat je houding is en je uitstraling. Of je gemotiveerd en positief overkomt. Of je je zaakjes in orde hebt. Wat je sterke en zwakke punten zijn en of je geschikt bent voor de baan.

Bereid je gesprek voor door met  iemand te oefenen. Vraag eerlijk wat ze van je vinden.


Je voorbereidingen

Ken het bedrijf

Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over het bedrijf: wat doen ze allemaal, wat zijn de ontwikkelingen en achtergronden. Op internet kun je altijd informatie vinden. 

Denk na over de vragen

Bereid je voor op vragen die ze kunnen stellen: Waarom wil je bij dit bedrijf werken? Wat verwacht je van het werk? Waarom ben jij goed voor deze baan? Wat zijn je beste en slechtste eigenschappen? 
Kijk naar je brief en c.v. Wat zouden ze daarover kunnen vragen? Jij kunt natuurlijk ook vragen stellen. Maak een lijstje met de dingen die je wilt weten.

Wat je nog kan doen

Bekijk van tevoren waar je precies moet zijn. Zorg dat je op tijd bent en neem het telefoonnummer en de naam van je contactpersoon mee, dan kun je altijd bellen als er iets is.  

Zorg dat je je spullen op orde hebt (c.v. in een mapje, agenda bij de hand)


Het gesprek

De eerste indruk

De eerste indruk is vaak het belangrijkste, dus zorg ervoor dat je goed overkomt. Wees rustig, kijk iemand aan als je een hand geeft. Zeg duidelijk je naam en wat je komt doen. Laat zien dat je je zaakjes op orde hebt!

Tijdens het gesprek

Let op hoe je in je stoel zit. Zorg ervoor dat je ontspannen en betrokken overkomt. 

Luister goed, en beantwoord de vragen op een zakelijke manier. Wat zijn je beste eigenschappen? Laat die in het gesprek goed naar voren laat komen, maar zonder op te scheppen.

Laat zien dat je gemotiveerd bent voor de baan. Begin niet meteen over het salaris, dat komt later wel. 

Geef bij het weggaan nogmaals een hand. Laat merken dat je het een prettig gesprek hebt gevonden, en dat je zin hebt in je nieuwe baan.

support