Je sollicitatiebrief


De brief die 'n visitekaartje is

Je sollicitatiebrief en je c.v. zijn heel belangrijke visitekaartjes. Op basis daarvan vindt de eerste selectie plaats, en word je hopelijk uitgenodigd voor een gesprek.

Het loont de moeite zorg te besteden aan je brief. En denk erom: degene die je brief leest kent jou niet. Probeer dus een goed beeld van jezelf te geven.


De inhoud van je brief

Het begin

Begin je brief met een verwijzing naar de vacature. Geef een goede reden waarom je solliciteert, en waarom je juist naar deze functie solliciteert. Probeer het positief te beschrijven en een reden te geven die de werkgever aanspreekt.

Het midden

Beschrijf je sterke punten, en geef aan hoe ze juist van pas komen in deze baan. Let daarbij op de functie-eisen van de vacature. Als het kan geef je bewijzen van je sterke kanten door bijvoorbeeld toepasselijke ervaringen te vermelden.

Het einde

Maak een slotzin waarin je aangeeft dat je alles graag in een gesprek wil toelichten.


De stijl van je brief

De alinea's

Je brief wordt leesbaar als hij een heldere structuur heeft. Verdeel de tekst in alinea's met elk één onderwerp, en een witregel ertussen.

De zinnen

Schrijf op een zakelijke en beleefde manier. Maak korte zinnen en zorg voor afwisseling in de zinsopbouw. Gebruik dezelfde woorden als in de vacaturetekst, want zo laat je zien dat je alles goed begrepen hebt.

support