Je bent 15 jaar

Als je 15 bent dan mag je al behoorlijk zelfstandig werken. Het werk moet wel licht zijn en je mag niet werken met of in de buurt van machines. Je mag je nu ook bij een uitzendbureau inschrijven.

Hiernaast kun je lezen hoe lang je mag werken en wat voor werkzaamheden je mag doen.


Verder

meer informatie
Je kunt ook gratis bellen met de Postbus 51-infolijn, telefoon 0800 8051, of www.postbus51 raadplegen.


Wat mag je doen?


Behoorlijk veel!
Je mag licht werk doen in een winkel (opruimen of klanten helpen, maar niet afrekenen of achter de kassa staan). je mag ook groenten en fruit plukken (maar niet als er pas is gespoten met bestrijdings-middelen).


Je mag folders of huis- aan huisbladen rondbrengen, en avondkranten bezorgen (voor ochtendkranten gelden bijzondere regels: zie hiervoor de site www.szw.nl, onder werk/arbeid door jongeren.)
En je mag werken in een pretpark, museum of op een manege of camping.


Hoe lang mag je werken?

Op schooldagen
Je mag niet meer dan twee uur per dag werken, maximaal vijf dagen per week en maximaal twaalf uur per week. Je mag niet voor 7.00 uur beginnen en je moet om 19.00 uur stoppen. Als je ochtendkranten bezorgt, mag je om 6.00 uur beginnen.  


In het weekeinde
Op zaterdag of zondag mag je maximaal acht uur werken. Op zondag mag je werken als het in het bedrijf waar je werkt voor iedereen gebruikelijk is. Je ouders moeten voor het werken op zondag echter wel hun toestemming op papier geven. En let op: als je werkt op zondag, moet je de zaterdag er voor vrij zijn. Je mag nooit meer dan 11 zondagen in 16 weken werken.

Vakantiewerk
Je mag acht uur werken, maar nooit meer dan veertig uur per week en niet meer dan vijf dagen achtereen. Na vier weken moet je stoppen. Je mag niet voor 07.00 uur werken (bezorgen ochtendkranten niet voor 6.00 uur) en niet na 19.00 uur. In een jaar mag je niet meer dan zes weken vakantiewerk doen.

support