Wat zijn competenties?

Als je een beroep wilt uitoefenen moet je bepaalde dingen kunnen. Een secretaresse moet bijvoorbeeld goed kunnen typen. De dingen die je moet kunnen voor een bepaald beroep noemen we competenties.

Vaak is een competentie een combinatie tussen iets waar je handig in bent, iets waar je veel van weet, en een bepaalde houding die je nodig hebt. Een topschaatser bijvoorbeeld moet een goede techniek hebben, weten welke dingen een rol spelen om een goede prestatie te kunnen leveren, en een bepaalde mentaliteit hebben.

Over competenties

Kun je competenties aanleren?

Een hele hoop competenties kun je oefenen, zodat je er beter in wordt. Maar tegelijkertijd speelt ook aanleg een grote rol. Het is dus belangrijk van jezelf te weten waarvoor je aanleg hebt, dan kun je beter bepalen welke competentie je bij jezelf verder wilt ontwikkelen.

Moet iedereen dezelfde competenties hebben?

Alle mensen zijn verschillend, en iedereen heeft eigen dingen waar hij of zij goed in is. Dat noemen we je persoonlijke competentie-profiel. Toch zijn er ook competenties die eigenlijk iedereen zou moeten hebben. Kunnen samenwerken bij voorbeeld. Zulke competenties noemen we kern-competenties.

support